/ IStock
Китайски и тайвански военни кораби са застанали едни срещу други близо до средната линия в Тайванския проток, предаде Ройтерс, като се позова на осведомен източник.

Той каза, че Пекин и Тайпе са изпратили по десетина плавателни съда, които не предприемат провокативни действия.

Също днес, Китай е симулирал атаки срещу чуждестранни военни цели, край югозападното крайбрежие на Тайван, в рамките на своите учения около острова, потвърди източникът, който пожелал да запази анонимност, тъй като няма разрешение да говори пред медиите. По-рано Пекин обяви, че е отработил прецизни удари по Тайван.

"Под единното командване на командния център за съвместни операции множество видове подразделения извършиха симулирани съвместни прецизни удари по ключови цели на остров Тайван и в околните морски райони и продължават да поддържат настъпателна позиция около острова", се казваше в съобщението.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че до обед местно време днес е проследило в околностите на Тайван 58 китайски самолета, включително изтребители Су-30 и бомбардировачи Ейч-6 (H-6), както и девет кораба. Ведомството добави, че обръща особено внимание на ракетните сили на Народноосвободителната армия, които отговарят за китайските ракетни системи с наземно базиране.

Тридневните китайски военни учения около острова завършват утре. Те бяха обявени, след като тайванската президентка Цай Ингвен се срещна в сряда в Калифорния с председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти на връщане от обиколка в Централна Америка.
Владимир Арангелов, БТА