/ iStock/Getty Images
Китай изпрати военни кораби във водите около Тайван и обеща "решителен отговор" на срещата на президента на острова с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, предаде АФП.

Тайванският лидер Цай Инг Вен разговаря с Маккарти в Лос Анджелис. След това тя изрази благодарност за срещата, която според нея е показала, че островът ѝ не е изолиран на международната сцена.

Китай неколкократно предупреди двете страни, че срещата не трябва да се състои, и разположи самолетоносач във водите близо до Тайван часове преди началото на разговорите.

Какво ще обсъждат Урсула фон дер Лайен и Макрон с китайския лидер Си Цзинпин

Още три военни кораба бяха засечени във водите, отделящи острова от континентален Китай, съобщи Министерството на националната отбрана на Тайван.
Според министерството хеликоптер за борба с подводници също е пресякъл идентификационната зона на въздушната отбрана на острова.

Въпреки че Тайван се управлява самостоятелно от повече от 70 години, Китай го разглежда като част от своята територия и се е зарекъл един ден да го завладее, ако е необходимо, със сила.

Китай проведе най-мащабните си досега въздушни и морски учения около Тайван след посещението на предшественика на Маккарти, Нанси Пелоси, на острова през август миналата година.

През август Китай разположи военни кораби, ракети и изтребители във водите и небето около Тайван.

Реакцията му на срещата с Маккарти досега беше много по-слаба.

Цай заяви, че в Съединените щати е получила топъл прием от политиците.

"Тяхното присъствие и непоколебима подкрепа уверяват тайванския народ, че не сме изолирани и не сме сами", каза тя пред репортери в президентската библиотека "Роналд Рейгън".

Посещението на Цай в Калифорния технически беше междинна спирка след пътуване до Латинска Америка.

Часове след срещата Цай-Маккарти Китай отправи остър упрек.

"В отговор на сериозно грешените действия на сговор между Съединените щати и Тайван Китай ще предприеме решителни и ефективни мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост", заяви китайското външно министерство.

Въпреки това тази сутрин няма признаци за допълнителна военна активност на остров Пингтан в югоизточната част на Китай - където се намира база на Народноосвободителната армия и който е известен като най-близката точка на континенталната част до Тайван.

Маккарти заяви, че общата вяра в свободата и демокрацията е в основата на отношенията, които са "от голямо значение за свободния свят".
Първоначално той планираше да отиде сам, но вместо това предпочете да се срещне с Цай в Калифорния.

Решението се разглеждаше като компромис, който ще подчертае подкрепата за Тайван, но ще избегне разпалване на напрежението с Китай.
Маккарти обеща, че продажбите на американско оръжие за Тайван ще продължат.

"И това, което знаем от историята, е, че най-добрият начин да се направи това е да се доставят оръжия, които позволяват на хората да възпират войната", каза той.

"Това е изключително важен урок, който научихме чрез Украйна, че идеята само за санкции в бъдеще няма да спре някого", който иска да води война.
Въпреки че има всички черти на напълно функционираща държава, само няколко държави признават Тайван за суверенна държава.

По силата на внимателно конструирана дипломатическа хитрост Съединените щати официално признават авторитарния Пекин, но са важен поддръжник на Тайван и поддържат силни неофициални и търговски връзки.

Тайпе се радва на двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ и се сближи с Вашингтон под ръководството на Цай.

Вчера Пелоси похвали срещата в Калифорния, на която присъстваха повече от дузина политици - както демократи, така и републиканци.

"Днешната среща между президента на Тайван Цай и председателя на Камарата на представителите Маккарти заслужава похвала за лидерството, двупартийното участие и изтъкнатото и историческо място", заяви тя.

Цай прекратява мандата си като тайвански президент през 2024 г., а партията ѝ е изправена пред предизвикателство от опоненти, смятани за по-близки до Пекин.
Тя се позиционира като защитник на статуквото - де факто, но негласно изразена независимост, дори и когато Китай търси съюзници и оказва натиск върху чужди правителства да изолират Тайпе.

"Отново се намираме в свят, в който демокрацията е под заплаха, и спешната необходимост да се запази светещият фар на свободата не може да бъде подценена", каза тя пред репортери.

"Тайван е благодарен, че има Съединените американски щати до себе си, докато се изправяме пред уникалните предизвикателства на нашето време."
БГНЕС