Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон ще се срещнат с китайския президент Си Цзинпин за разговори, които може да зададат по-нататъшния курс на отношенията след години наред на обтегнати връзки, съобщават агенциите. Сред основните теми ще бъде войната в Украйна.

Макрон, който пристигна в Пекин снощи, каза пред репортери, че Европа трябва да се противопостави на намаляването на равнището на търговските и дипломатическите отношения с Пекин, който е в конфликт със Запада по редица въпроси като Тайван, технологичния сектор и тесните връзки на Китай с Русия; Пекин от своя страна иска да направи така, че Европа да не следва това, което Китай възприема като курс, възприет от САЩ, за възпиране на възхода му.

Преди да отпътува за посещението, Фон дер Лайен обяви, че Европа трябва да "намали риска" в отношенията си с Пекин, тъй като Китай е излязъл от епохата на реформите и отвореността и е навлязъл в нова епоха на сигурност и контрол.

Междувременно се увеличава и западният натиск върху Китай да поеме по-дейна роля в прекратяването на конфликта в Украйна - въпреки че Пекин официално заема неутрална позиция, той никога не е осъждал руската инвазия.

Наскоро Си беше в Москва, където затвърди съюза си с руския президент Владимир Путин - определян като антизападен фронт - но досега не е разговарял нито веднъж с украинския президент Володимир Зеленски, дори и по телефона.

5 ключови момента от срещата Путин - Си Цзинпин

Очакванията в Пекин към тези контакти с европейците са големи, най-вече към частта от тях с визитата на Макрон.

"Посещението на френския президент се очаква да доведе до конкретни резултати в укрепването на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и Франция, както и до повишаване на взаимното политическо доверие", написа днес в редакционна статия китайското издание "Глобал таймс". "Струва си да се отбележи, че различни сили в Европа и САЩ внимателно следят визитата на Макрон и упражняват влияние в различни посоки."

"С други думи, не всички искат посещението на Макрон да премине гладко и успешно", отбелязва вестникът.

Макрон първо ще се срещне с новия китайски премиер Ли Цян, след което Ли ще се отправи на "работен обяд" с Фон дер Лайен, която е на първата си визита в Китай, откакто стана председател на ЕК през 2019 г.

По-късно следобед Макрон и Фон дер Лайен ще разговарят поотделно със Си, след което вечерта тримата ще се съберат на обща среща за тристранни разговори. Макрон и Фон дер Лайен заявиха, че искат да накарат Китай да използва влиянието си върху Русия за установяване на мир в Украйна или поне да убедят Пекин да не оказва пряка помощ на Москва в конфликта.

Макрон отпътува за Китай с внушителна 50-членна бизнес делегация, включваща представители на компании като "Ербъс", гиганта в производството на луксозни стоки "Луи Вюитон-Моет Хенеси" (LVMH) и ядрения производител "Електрисите дьо Франс" (EDF). Очаква се по време на посещението на френския президент да бъде обявено и сключването на нови сделки.

Но не всички у дома смятат, че това е добър сигнал.

"Три четвърти от делегацията са бизнес лидери: целта е преди всичко сключване на сделки", написа в Туитър левият френски евродепутат Рафаел Глюксман преди посещението на Макрон. "Във времена, когато дебатът в Европа се фокусира върху самоубийствената ни зависимост от Китай и китайската намеса, даването на подобни сигнали е неуместно."
Владимир Сахатчиев, БТА