Олмерт: Израел е по-близо от всякога до мирно споразумение с палестинците
Олмерт: Израел е по-близо от всякога до мирно споразумение с палестинците / снимка: БГНЕС

Израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че Израел и палестинците никога не са били така близо до мирно споразумение както сега, предадоха световните агенции. Палестинският лидер Махмуд Абас също обяви, че двете страни имат сериозни намерения и искат да постигнат мир. Двамата лидери дадоха обща пресконференция след съвместните си разговори с френския президент Никола Саркози в Елисейския дворец, преди срещата на върха за Средиземноморски съюз.

На съвместната пресконференция Олмерт каза също, че Израел се надява на преки преговори със Сирия в скоро време, предаде АП. Сега между Израел и Сирия се водят непреки разговори с посредничеството на Турция.

Вчера по тази тема говори и президентът на Сирия Башар Асад, който също е в Париж за днешната среща на върха. Той обаче изрази мнение, че до преки сирийско-израелски преговори едва ли ще се стигне в идните 6 месеца, защото участието на САЩ в тях е от огромно значение, но настоящата американска администрация вече не се интересува от близкоизточния мирен процес. Според Асад тогава до преки преговори може да се стигне едва след президентските избори в САЩ, припомня агенцията.

Поне на днешната среща на върха обаче Асад би могъл да размени няколко приказки с израелския премиер Олмерт. Оказва се, че двамата лидери седят от една и съща страна на масата на срещата на върха и не би трябвало да са много далеч един от друг, предаде АФП.

Според протокола за сутрешната среща на ниво външни министри, представителите на Сирия и Израел бяха подредени по азбучен ред на едва 10 места един от друг. Протоколът логично трябва да е същият и за срещата на държавните ръководители този следобед, заяви френски дипломатически източник. Франция тайно се надява, че на срещата на върха Асад и Олмерт дори ще си стиснат ръката, което ще е исторически жест, тъй като държавите им са във война от 1948 г.