Оли Рен призова Полша да ратифицира Лисабонския договор
Оли Рен призова Полша да ратифицира Лисабонския договор / БГНЕС
Еврокомисарят по разширяването Оли Рен призова Полша да ратифицира Лисабонския договор, като изтъкна, че ако не го направи, това ще бъде използвано от противниците на разширяването на ЕС на Изток, предаде Ройтерс.

Полският парламент одобри договора, но президентът Лех Качински, възприеман като евроскептик, заяви, че ще подпише закона за ратифициране на договора, едва когато Ирландия преодолее опозицията на своите граждани на документа, информира БГНЕС.

„Надявам се, че всички държави-членки, включително Полша, ще ратифицират Лисабонския договор в близко бъдеще, заяви Рен на пресконференция във Варшава, след като се срещна с полския външен министър Радослав Шикорски.

„Това ще открие перспективи за Западните Балкани, така че никой няма да може да използва Лисабонския договор като извинение за забавянето на разширяването на ЕС“, каза още той.

Запитан дали се тревожи, че световната финансова криза и очертаващата се рецесия могат да окажат негативно влияние върху подкрепата на европейските граждани за по-голямо разширяване, Рен заяви, че „разширяването не е проблем, а е част от решението“.

„Новите държави членки на ЕС и държавите от Югоизточна Европа, както и кандидатките за членство са най-бързо развиващите се икономики и пазари за износ“, допълни той.