Оланд може да стане втори ляв президент на Петата република, пишат френски издания
Оланд може да стане втори ляв президент на Петата република, пишат френски издания / снимка: Reuters

Трийсет и една години след победата на Франсоа Митеран бившият лидер на френските социалисти Франсоа Оланд може да наследи този единствен досега ляв президент на Петата република, пише в. "Либерасион".

Оланд бе избран за кандидат на френските социалисти за президент с 56,4 процента от гласовете на първични избори, в които освен членовете на Социалистическата партия имаха право да участват и всички избиратели, симпатизиращи на левицата. На 57 години Оланд облича костюма на кандидат за Елисейския дворец, който спокойно си шиеше, след като напусна лидерския пост в социалистическата партия през 2008 г., коментира "Либерасион".

"Понеделник ще е ден за тайни сбирки", цитира вестникът предсказание на виден политик, без да го назове. После "всички отбори ще се смесят" и социалистите ще продължат дейността си на опозиционна партия в Националното събрание. След това ще се събере партийното ръководство; според привърженик на съперничката на Оланд - Мартин Обри, очаква се тя да пристигне, посрещната с ръкопляскания от победителя, и да успокои духовете, посочва изданието.

За социалистите целта е "левицата да победи през май" на изборите за държавен глава, отбелязва пред всекидневника друг приближен на Обри. Междувременно Франсоа Оланд, получил подкрепата на бившите си съперници в партията, отправи и призив за обединение между левицата, природозащитниците и центристите, пише "Експрес". След победа с голяма преднина в първичните партийни избори Оланд се стреми да сближи левицата и центъра, констатира и "Фигаро".

За да сложат край на "отровния климат от последните дни", социалистите ще положат усилия за сплотяване в партията и се очаква да демонстрират единство преди официалната церемония за утвърждаване на Оланд като техен кандидат, насрочена в събота в Париж, предава БТА. С първичните си избори Социалистическата партия успя да предизвика народно въодушевление, твърди "Фигаро". Според негов източник от ръководството на социалистите, с това ще трябва да се съобразят всички останали партии в страната.

Най-трудното за Франсоа Оланд тепърва предстои, защото "президентското мнозинство ще реагира и се очертава остра кампания", предупреждава изданието в друг материал.

Управляващият Съюз за народно движение може да се възползва от разногласията в левицата покрай първичните избори на социалистите и да ги превърне в свои аргументи, пояснява авторът на трета статия в броя. При всяко положение социалистите трябва отсега да готвят помирение между различните лагери. В партийната централа уверяват, че "всички са схванали урока от 2007 г.", когато Сеголен Роаял, определена за кандидат, не успя да сплоти социалистите около себе си, допълва наблюдателят на "Фигаро".

Още информация за Франсоа Оланд може да прочетете ТУК