Около 3000 полицаи се грижат за сигурността на Буш в Полша
Около 3000 полицаи се грижат за сигурността на Буш в Полша / netinfo

Около 3000 полицаи са мобилизирани, за да гарантират сигурността по време на тричасовата визита на президента на САЩ Джордж Буш в Полша днес следобед, предаде Франс прес.

Очаква се Буш да пристигне на летището в северния град Гданск след срещата на върха на Г-8 в германския курорт Хайлигендам малко след 16 ч. местно време. След това е предвидено да отиде с хеликоптер до лятната резиденция на президента Лех Качински в Юрата, на полуостров Хел в Балтийско море.

Планът за посещението към обяд все още беше в сила, въпреки лекото неразположение, което почувства Буш тази сутрин.

Двамата президенти ще обсъдят разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Полша, преговорите за което започнаха в средата на май във Варшава.

В залива на Гданск от вчера патрулират кораби на полските военноморски сили. Полицаи, повечето от които на велосипеди и на коне, кръстосват курорта Юрата, където през уикенда се стичат много посетители, а и вчера в Полша беше неработен ден заради католическия празник Тяло Господне.

Малки групировки на полски алтерглобалисти обявиха, че искат да организират демонстрации в Юрата, за да пожелаят на Буш "Welcome to Hel(l)!" (Добре дошъл в ада! - англ.; игра на думи с името на полуострова, Hel - бел. р.). Достъпът до района обаче строго се контролира.

Демонстрантите искат да протестират срещу разполагането на американския противоракетен щит в Полша.