/ iStock/Getty Images
Около 25 милиона деца по света са пропуснали рутинни ваксинации срещу болести като дифтерията заради смущенията, които причини коронавирусната пандемия в работата на здравните служби, и заради дезинформацията във връзка с ваксините, която се разпространи през пандемията, предаде Асошиейтед прес, като се позова на доклад на ООН, публикуван днес.

В доклада, изготвен от Световната здравна организация и от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), се казва, че миналата година около 25 милиона деца са пропуснали ваксинациите си срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

 "Свидетели сме на най-големия продължителен спад на детски имунизации от едно поколение", изтъкна Катрин Ръсел, изпълнителна директорка на УНИЦЕФ.

Съгласно данните от доклада повечето деца, които са пропуснали рутинните ваксинации, живеят в развиващи се страни, като например Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия и Филипините. Макар броят на рутинните ваксинации да е намалял във всички региони по света, най-сериозно засегнати от тази тенденция са Източна Азия и Тихоокеанският регион.
 
БТА