/ iStock/Getty Images
Големи опашки от автомобили се образуваха по пътищата на Турция преди пълния локдаун, който влиза в сила тази вечер и ще продължи 17 дни, съобщава частната телевизия НТВ.

Турция купува 50 млн. дози ваксини Спутник V

Пълната карантина ще обхване периода от 29 април до 17 май. Много граждани от големите градове на страната предпочетоха да прекарат локдауна при близките си по родните места или на вилите. Това предизвика огромни струпвания на гарите и летищата през последните дни.

Други решиха да избягат от градовете с автомобилите си. "Голямото преселение" от Истанбул започна на 28 април и продължи и в сутрешните часове днес, което предизвика интензивен трафик през изходите на града.

Турция започна да ваксинира хора над 60 г. и рискови групи

Засилено е движението по редица магистрали в страната, а на места има дълги опашки от автомобили във всички ленти. В резултат на интензивния трафик и на някои пътно-транспортни произшествия в някои райони придвижването е почти спряло, посочва телевизията.

Турция реши да въведе най-строги мерки, за да се справи с тежката пандемична ситуация в страната. Пълният локдаун започва от 19.00 часа и ще продължи до 05.00 часа на 17 май. В продължение на трите седмици, които обхващат и празничните дни по случай Рамазан байрама, ще бъде в сила забрана за излизане навън.

Дневният брой на новозаразените в Турция превиши 30 000

Гражданите ще могат да напускат дома си само при неотложна необходимост и да посещават най-близкия магазин, но без да ползват автомобил. Търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени.

Преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците и на децата в детските градини. Ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата се затварят, но ще могат да обслужват с храна за вкъщи.

Турция разхлаби мерките срещу коронавируса

Междуградските превози ще се осъществяват само със специално разрешение, като превозните средства ще работят с половин капацитет. Служителите в обществения сектор ще работят на дистанционен режим.
БТА