/ iStock/Getty Images
Доставката на първите дози ще бъде през май
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че Турция е подписала споразумение за купуване на 50 милиона дози ваксини Спутник V в рамките на шест месеца, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турция започна да ваксинира хора над 60 г. и рискови групи

Доставката на първите дози ще бъде през май.
Също така ще бъде извършен трансфер за технологии за производството на тази ваксина в нашата страна, посочи Коджа след заседание на турския щаб за борба с коронавируса.

Турският министър на здравеопазването съобщи също така, че в Истанбул са регистрирани пет случая на лица, заразени с индийския вариант на коронавируса.

Дневният брой на новозаразените в Турция превиши 30 000

"За първи път в страната са регистрирани случаи на заразени с индийския вариант на COVID-19. Заразените са изолирани и са под наблюдение", каза Коджа, цитиран от Анадолската агенция

Турция в момента продължава ваксинационната си кампания с препаратите на китайската компания Синовак и на Pfizer. Досега в страната са ваксинирани близо 22 милиона души, като 13,5 милиона са с първа доза.

Турция разхлаби мерките срещу коронавируса

Министърът на здравеопазването съобщи, че втората доза от ваксината на Pfizer ще се поставя 6-8 седмици след първата игла. Коджа говори и във връзка с производството на турската инактивирана ваксина срещу коронавируса.

"Идните дни ще започне подготовката за изпитанията от третата фаза. Това е последният етап от тестването", каза той.
БТА