/ БГНЕС
Германия дава зелена светлина за доставки на 14 танкa "Леопард" 2А6 за Украйна, съобщи в официално изявление германското правителство.

„Това решение е в съответствие с добре познатата ни линия за подкрепа на Украйна по най-добрия възможен начин. Действаме в тясна координация на международно ниво", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Германският канцлер е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи вчера „Шпигел“.

Украинската армия призна, че е отстъпила Соледар на руските войски

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера, съобщи изданието. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

Германия праща танкове „Леопард“ на Украйна, САЩ обмисля „Ейбрамс“

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Днес „Уолстрийт Джърнал цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до "значителен брой" танкове M1 Abrams.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес в разговор с германския канцлер Олаф Шолц, че е признателен за дадената от Берлин зелена светлина за изпращането на танкове "Леопард" на Киев, предаде Франс прес.

"Благодарим искрено на канцлера и на всички наши приятели в Германия", написа Зеленски в "Туитър" и уточни, че е разговарял по телефона с Шолц.
 
БГНЕС