Ивицата Газа може да бъде на ръба на нова хуманитарна криза, ако не бъдат разрешени доставките, предупредиха палестинските властите, докато Израел отговаря на атаките на Хамас.

По-рано в понеделник Израел обяви "пълна обсада" на територията - като каза, че електричеството, храната, горивото и водата ще бъдат прекъснати.

Без два крака, едноок и само с една ръка: Зловещият Мохамед Дейф е мозъкът на атаката срещу Израел

Кадри, излъчени от BBC показват пусти улици, покрити с развалини от срутени сгради след израелските въздушни удари. Повече от 500 души са загинали при тези нападения, отбелязва британската обществена медия.



Ивицата Газа е дом на общо около 2,3 милиона души - 80% от които разчитат на хуманитарна помощ главно поради продължаващите военни действия с Израел. Територията се управлява от бойци на Хамас, но Израел контролира въздушното пространство и бреговата линия. Израелските власти също така ограничават кой и какви стоки могат да преминават през границата.

Съседен Египет също строго контролира какво или кой може да минава през границата му с Газа. От началото на атаките в събота сутринта Израел спря всички доставки, влизащи в Газа, включително храна и лекарства. Хората в момента са без електричество и интернет и скоро може да останат без основни запаси от храна и вода.

„Дойдоха и убиха всички“: Израелци, евакуирани с българския „Еърбъс“ разказаха за ужаса на войната

Властите предупредиха, че горивото ще свърши в рамките на 24 до 72 часа.  Хуманитарната агенция на ООН, OCHA, също предупреди, че доставките на гориво трябва продължават няколко дни.

Дори преди последните ограничения, жителите на Газа вече бяха изправени пред широко разпространена продоволствена несигурност, ограничения върху движението и недостиг на вода, отбелязва BBC.
BBC