/ БТА
Продължава евакуацията на българи от Израел. Втора група наши сънародници се прибраха с правителствения самолет у нас, като на борда на правителствения "Еърбъс" пътуваха и чужденци.

На родна земя: Кацна самолетът с българите, евакуирани от Израел


В понеделник се осъществиха и два граждански полета от Тел Авив. На тях имаше и израелци, търсещи спасение от бомбите, предава БНТ.

Ейна и Адар са студенти от Тел Авив, които търсят убежище в България поне за две седмици. Преди да се качат на самолета за София научават, че техни приятели са сред жертвите на музикален фестивал близо до границата с Ивицата Газа.

"Аз загубих двама близки приятели. Имаше фестивал за мир, за музика, за добри послания. Те дойдоха и убиха всички. Те всички бяха невъоръжени, млади хора. Те ги убиха брутално", каза Адар, гражданин на Тел Авив.

Двамата се надяват пламтящото небе над Израел да се успокои.

Ейна: Много е страшно да знаеш, че те просто искат да разрушат дома ни без да сме им направили нищо.

Адар: Започнаха да отвличат хора, включително и възрастни без лекарствата им и ги оставят да умрат.

Със същия полет от Тел Авив се връщат и Радостина и Томислав.

"На почивка бяхме, но конфликтът започна в деня, в който трябваше да се приберем и стана много страшно наистина", каза Радостива.

От Тел Авив до София рано сутринта беше осъществен още един граждански полет.

Правителственият самолет, който излетя в неделя за втори път към Тел Авив, върна рано сутринта 76 сънародници и още 14 чужденци. Прибралите сe са медици, участвали в конференция, както и туристи. Властите у нас изразиха готовност да организират нов полет за евакуация.
БНТ