Общото събрание на ООН изпрати независимостта на Косово в съда
Общото събрание на ООН изпрати независимостта на Косово в съда / снимкa: Sofia Photo Agency

Общото събрание на ООН поиска Международният съд в Хага да се произнесе по въпроса дали едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово от Сърбия е в съответствие с международното право, предаде АФП. В 192-членното Общо събрание искането на Белград бе подкрепено от 77 страни, 74 страни се въздържаха и шест бяха против. 47 страни, сред които САЩ и повечето страни членки на Европейския съюз признаха едностранно провъзгласената независимост на южната сръбска провинция Косово.

Бившата южна сръбска провинция провъзгласи едностранно своята независимост през февруари. Но Белград продължава да я счита за част от своята територия. Сърбия е подкрепяна от члена на Съвета за сигурност Русия.

Проектът предоставя възможност на Белград да се обърне към Международния съд на ООН във връзка с законността на независимостта на Косово. Германия реши да се въздържи при гласуването в Общото събрание на ООН по искането на Сърбия да се оспори независимостта на Косово пред Международен съд, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"От една страна, ние сме убедени, че признаването беше правилно, но от друга, не можем да заявим на Международния съд, че не може да решава", каза тя. "По тази причина решихме да се въздържим", добави канцлерът Меркел след разговори с албанския премиер Сали Бериша в Берлин.