Обама приветства изборите в Ирак като важна стъпка за бъдещето на страната
Обама приветства изборите в Ирак като важна стъпка за бъдещето на страната / снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама приветства местните избори в Ирак като важна стъпка напред в процеса, който ще позволи на иракския народ за поеме в свои ръце бъдещето си, предаде Франс прес. „Поздравявам иракския народ за състоялите се важни избори за провинциални съвети”, заяви в комюнике президентът, подчертавайки мирното им протичане.

„САЩ се гордеят, че са осигурили техническа помощ на иракската избирателна комисия, наред с ООН и други международни организации”, добави Обама. Той изтъкна и определящата роля на иракската полиция и военни сили, охраняващи изборните секции и гласоподавателите. Първите резултати се очакват на 3 февруари.

Междувременно стана ясно, че избирателната активност на иракските местни избори е била близка до очакваната, предаде Асошиейтед прес. Според служител от избирателната комисия, пожелал да остане анонимен, гласували са между 55 и 60% от имащите право на глас - приблизително толкова, колкото се е предполагало. В провинциите Ниневия и Дияла, северно от Багдад, избирателната активност е била 60 на сто, а в Наджаф и Басра, южно от столицата - около 55 процента. Официалните данни се очакват след няколко дни. Изборите минаха без по-сериозни прояви на насилие. Според частични резултати кандидатите на коалицията на премиера Нури ал Малики водят в шест шиитски провинции и в Багдад и са на второ място в шиитската провинция Кербала, предаде Франс прес.