Обама поиска разрешение за военна сила срещу „Ислямска държава“
Обама поиска разрешение за военна сила срещу „Ислямска държава“ / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да разреши официално воденето на войната срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Асошиейтед прес.

Обама изпрати в законодателния орган предложение в три страници за разрешаване на използването на военна сила срещу ИД. В документа, с копие от който се е сдобила АП, президентът посочва, че джихадистката групировка представлява сериозна заплаха.

Предложението на Обама ограничава разрешението за водене на война срещу ИД до три години, но не въвежда лимити за това къде американските сили ще се борят с нея.

Предложението на президента забранява "трайните офанзивни бойни операции" - двусмислено понятие, преназначено за постигането на компромис между онези депутати, които настояват за разрешение за сухопътни операции, и онези, които не искат такива.

Обама предлага край на разрешението на Конгреса от 2002 г. за водене на война в Ирак. В проекта на предложението му обаче не се говори нищо за разрешението за водене на война срещу Ал Кайда в Афганистан от 2001 г.

По-късно днес Обама планира да говори по искането, отправено към Конгреса.

АП обобщава основните линии в документа, с който Обама предлага на Конгреса да разреши използването на военна сила. Тези главни положения са:

- да се вземат на прицел ИД и свързани с нея хора или сили, дефинирани като сражаващи се с джихадистката групировка във военни действия срещу САЩ или срещу техните коалиционни партньори.

- да няма географски лимити на борбата.

- да се ограничи използването на сухопътни сили, като се забранят "трайните офанзивни сухопътни операции".

- разрешението да изтече след три години, ако не бъде подновено от Конгреса.

- да се отмени разрешението от 2002 г. за използване на сила в Ирак.

- да се запази засега разрешението от 2001 г. за използване на сила срещу Ал Кайда в Афганистан.

Източник: БТА