Обама победи Хилъри на партийния вот в Айова
Обама победи Хилъри на партийния вот в Айова / netinfo

Сенатор Барак Обама излезе начело сред президентските претенденти - демократи, а Майк Хъкаби надви съперниците си от Републиканската партия на събранията на партийните активисти в щата Айова, където снощи се състоя първото гласуване в рамките на процеса за номиниране на кандидатите за президентския пост.

При преброени 93 на сто от избирателните секции, сенаторът от Илинойс Барак Обама е първи с 37,2 на сто, бившият сенатор от Северна Каролина Джон Едуардс е втори с 30 на сто, а сенаторът от Ню Йорк Хилари Клинтън е трета с 29,6 на сто от гласовете.

Бившият губернатор на Арканзас и и баптистки проповедник Майк Хъкаби е начело сред републиканците с 34 на сто, а Мит Ромни е втори с 25 на сто от гласовете. Хъкаби надви сравнително лесно съперника си, въпреки че богатият бивш губернатор на Масачузетс похарчи доста за кампанията в Айова.

Демократите отчетоха рекорден брой участници в гласуването, над 210 000 души. За сравнение през 2004 г. в допитването са участвали 124 хиляди души. Републиканците също отчитат по висока активност.