Обама обяви нови мерки за контрол над огнестрелните оръжия в САЩ
Обама обяви нови мерки за контрол над огнестрелните оръжия в САЩ / снимки: БГНЕС

Американските власти затягат контрола над огнестрелните оръжия. Продажбата им, било то в магазин или в интернет, вече ще е разрешена само при наличието на специален лиценз и след задължителна проверка на информацията за купувача.

Това заяви в Белия дом президентът Барак Обама, цитиран от ТАСС и ДПА, обявявайки нови мерки за контрол над огнестрелните оръжия. Той поясни, че взел това решение, за да намалее броят на честите масови убийства в страната.

По официални данни за последните десет години от огнестрелно оръжие в САЩ са загинали над 100 000 души, но републиканското мнозинство в Конгреса, намиращо се под натиска на влиятелното "оръжейно лоби", отказва да приеме цялостно законодателство за ограничаване търговията с пушки и пистолети, отбелязва ТАСС.

Поради това преобладаващата част от мерките на Обама ще бъдат осъществени чрез президентски укази. Републиканците веднага посрещнаха инициативата на президента на нож и го обвиниха, че опитва да заобиколи Конгреса при решаването на важен вътрешнополитически проблем.

"Оръжейното лоби може и да държи Конгреса за заложник, но те не могат да държат и Америка за заложник", каза той, цитиран от ДПА. "Не е необходимо да се съгласяваме с тази касапница", посочи още Обама.

Мерките са насочени срещу продавачите, които са избягвали да се регистрират като търговци на оръжие, въпреки че често го правят за облага, включително онлайн и на оръжейни шоута, отбелязва ДПА.

Източник: БТА