Обама може да преразгледа плана за Ирак
Обама може да преразгледа плана за Ирак / БГНЕС

Президентът Барак Обама ще преразгледа плана си за изтегляне от Ирак, ако насилието там се увеличи, предаде АФП. Това съобщи Джон Макхю, републикански член на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите.

 

Обама „ме увери, че ще преразгледа плана си, ако ситуацията на място се влоши и насилието се увеличи“, заяви Макхю. Обама, който трябва да съобщи днес намеренията си по проблема с Ирак, е поел този ангажимент по време на обсъждания в Белия дом в присъствието на вицепрезидента Джо Байдън, министъра на отбраната Робърт Гейтс и на началника на генералния щаб на обединеното командване Майкъл Мълен. Според Макхю, Обама ще избере да извърши изтеглянето на американските войски от Ирак в срок от 19 месеца, с три месеца повече, отколкото беше обещал по време на президентската си кампания.

 

„Ирак ще се изправи пред важни предизвикателства през 2009 г., включително изборите за парламент през декември. Нашите командващи трябва да разполагат с гъвкавостта, от която ще имат нужда, за да могат да им отговорят и президентът Обама ме увери, че ще има план Б“, добави конгресменът, цитиран от БГНЕС.