/ Gulliver/Getty Images
Губернаторът на Хавай го обяви за зона на природно бедствие заради вулкана
Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Иге обяви района на Пуна за зона на стихийно бедствие във връзка с последствията от изригването на вулкана Килауеа в източната част на остров Хавай. Това бе съобщено от службата за извънредни ситуации на щата.

Земетресенията и изригването на лава на остров Хавай може да продължат с месеци (ВИДЕО)

Щатът е поискал помощи от президента на САЩ за остров Хавай за покриване на щетите от природното бедствие, се казва в сайта на ведомството в Twitter.
 

Gulliver/Getty Images


Помощта се иска, за да се покрият разходите по евакуацията на жителите с помощта на хеликоптери, каквито на Хаваите няма в достатъчно количество. Освен това средства са нужни, за да сведе до минимум вредата за икономиката на острова и да се ликвидират по-бързо последствията от изригването. Службата по геофизика на САЩ е предупредила, че може да се очаква поредно изригване на вулкана Килауеа.

Потоци лава и скална маса от вулкана Килауеа разрушиха 31 къщи на о.Хавай (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Gulliver/Getty Images


Фиксираното стабилно ниво на лавата в кратера на вулкана се е повишило и има вероятност от потенциални изригвания, придружени от експлозии, през следващите няколко седмици.

Домовете си са напуснали около 2000 жители на застрашения район. Потоците лава са унищожили повече от 35 домове и сгради в региона. Няма жертви в резултат на стихията. Изригването на вулкана Килауеа стана на 3 май и бе придружено от земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер.
 

Gulliver/Getty Images

БТА