Поредица земетресения, включително с магнитуд 6,9, разлюляха остров Хавай, където изригването на вулкана Килауеа принуди стотици жители да се евакуират, предаде Ройтерс.
 
Американският геофизичен институт отбеляза, че трус с такава сила е в състояние да нанесе значителни щети, но Тихоокеанският център за предупреждение за цунами успокои, че въпреки повишеното равнище на водите край острова с до 40 см, опасност от силна приливна вълна няма.
 
Вулканът Килауеа продължава да изригва
 

Gulliver/Getty Images


Земетресението е разлюляло сградите в Обществения дом в град Паоа - един от двата центъра за евакуация, създадени набързо, след като лавата започна да блика от пукнатини в земята близо до населени райони.
 
Нова, четвърта пукнатина се появила точно преди най-новия трус в един такъв район, на около 20 км от вулкана.
 
Преди година: Вулканът Килауеа излива лава в океана (ВИДЕО)
 

Килауеа, един от най-активните вулкани в света и един от петте на острова, е постоянно действащ от 35 години. Сегашното изригването започна в четвъртък и продължи и вчера, принуждавайки два района с общо около 1700 жители да се евакуират.
 

Gulliver/Getty Images


По-рано Геофизичният институт каза, че изригването е било предшествано през изминалата седмица от поредица земетресения.
 
Според учените е почти невъзможно да се предскаже колко време ще продължи изригването. Няма данни за пострадали или жертви, но губернаторът на Хавай е мобилизирал националната гвардия да окаже спешна помощ при необходимост.
БТА