/ БГНЕС
Церемонията по полагане на клетва в 21-ия Кнесет (парламент) на Израел бе проведена днес следобед, три седмици след парламентарните избори, съобщи ДПА.

БГНЕС

Откривайки заседанието, израелският президент Реувен Ривлин призова за единство."Преживяхме труден изборен период. Злословихме и бяхме оклеветени", каза той. "Стига толкова: трябва да продължим, да заровим изборната томахавка и да почистим мръсотията. Политическите съображения вече не могат да бъдат единственият компас", добави той.

Партията на Нетаняху спечели изборите в Израел

В 120-местния Кнесет има 49 нови членове. Броят на жените депутати е намалял от рекордните 35 в последния Кнесет до 29 в новия, което е около една четвърт от парламента.
Има 12 депутати, които не са евреи - 10 араби и двама друзи. В новия Кнесет ще заседават рекордните 5 членове на ЛГБТ общността. В предишния бяха само двама.

БГНЕС

Дясната партия "Ликуд" получи равен резултат с центристката листа на Бени Ганц "Синьо и бяло" на изборите на 9 април, като и двете формации получиха 35 места в парламента.
В новия парламент има 11 фракции.

Опозицията в Израел призна поражението си в изборите

БГНЕС

Десният блок, който включва "Ликуд", има мнозинство от 10 места пред левоцентристкия блок, което даде на Нетаняху подкрепата, която му трябваше да бъде назначен за премиер от Ривлин.
Сега Нетаняху води преговори с потенциални коалиционни партньори, за да сформира следващото правителство.
БТА