Израелците избират днес нов парламент. Право на глас имат 6,3 милиона души, предадоха АП и АФП. На тези избори израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се бори за четвърти пореден мандат. Ако се вземат предвид общо всичките му години начело на правителството, това ще бъде де факто пети премиерски мандат, отбелязват агенциите.

За 120-те места в Кнесета (парламента) се борят 41 партии и коалиции. Очаква се едва десетина от тях да преодолеят бариерата от 3,25% за влизане в парламента. В досегашния Кнесет имаше 10 партии.

Израелският парламент се разпуска, организират предсрочни избори през април

Мандатът на парламента е 4 години. Депутатите се избират по пропорционалната система. Броят на местата, която всяка избирателна листа печели, зависи от процента на получените гласове. Например ако една партия спечели 12,5%, първите 15 кандидати от листата й влизат в парламента. Преодоляването на прага за влизане в Кнесета от 3,25% носи на партиите 4 места. Тази система подтиква малките партии да се обединяват, отбелязва АФП.

Денят на изборите е неработен, за да се осигури по-голяма избирателна активност, отбелязва АП. На изборите през 2015 г. активността беше 72,3% - най-високата от 1999 г. насам. Арабските гласоподаватели, които са 20% от електората, заплашват да бойкотират изборите и обвиняват Нетаняху, че подстрекава останалите срещу тях. Това би могло да има неочакван ефект и да помогне на премиера да спечели нов мандат, отбелязва агенцията.

Множеството партии и коалиции, участващи в изборите, прави почти невъзможно някоя от тях да спечели сама абсолютно мнозинство от 61 места, необходимо за съставяне на правителство. След преброяването на бюлетините започват преговори за формиране на трайна коалиция, отбелязва АФП.

БГНЕС

Президентът Реувен Ривлин ще се допита до партиите, за да разбере кого те препоръчват да направи опит за съставяне на кабинет. После той определя онзи, който според него има най-големи шансове да състави управляваща коалиция. Той може и да не е лидер на партията с най-много депутати в парламента, припомня АФП. Например през 2009 г. центристката партия Кадима спечели най-много места в Кнесета, но не успя да състави коалиция и задачата бе поверена на Нетаняху, чиято партия Ликуд бе спечелила по-малко места от Кадима, но беше договорила коалиции.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху иска да състави дясна коалиция

Сега според повечето допитвания шансовете на Ликуд и на новосформираната предизборна коалиция Синьо и бяло са изравнени. Социолозите отреждат по около 30 места на двата лагера, което е далеч от необходимите 61 места за абсолютното мнозинство. Според допитването, публикувано в петък, заедно с консервативни съюзници, които имат шанс да влязат в парламента, Нетаняху ще може да си извоюва мнозинство от 64 места.

В тримесечната предизборна кампания доминираха въпроси, свързани с личността на кандидатите. Нетаняху се опита да представи основния си опонент - Бени Ганц от Синьо и бяло, като политик без опит, а Ганц се опита да натрупа политически капитал от разследванията за корупция срещу Нетаняху, припомня АП.
БТА