/ Gulliver/Getty Images
Десният националист Жаир Болсонаро положи клетва и встъпи официално в длъжност като 38-ия президент на Бразилия, съобщиха Ройтерс и АФП. Той обеща да смаже корупцията, да се пребори с престъпността и насилието и да насърчи икономическия растеж на южноамериканската страна.
 

Gulliver/Getty Images


"Призовавам всички конгресмени да ми помогнат да спася Бразилия от корупцията, престъпността и идеологическото подчинение", заяви той в кратката си реч пред Националния конгрес в столицата. 63-годишният бивш армейски капитан призова за тази цел да бъде сключен "истински пакт между обществото, изпълнителната, законодателната и съдебната власт" .

Новият президент ще променя „съдбата на Бразилия“

Новият държавен глава потвърди желанието си да води ултраконсервативна политика. Обеща да спазва "юдео-християнските традиции" и да се бори срещу преподаването на "джендър идеологията" в училищата. Повтори намерението си да либерализира носенето на оръжия и заяви, че политиката му "ще подготви децата за пазара на труда, а не за политически активизъм".

Церемонията в парламента бе бойкотирана от левицата.

На път към сградата Националния конгрес Жаир Болсонаро и съпругата му Мишел преминаха с "Ролсройс" кабриолет през един от основните булеварди, водещи до правителствените сгради в столицата. Те помахаха на събралите се хиляди привърженици на новия президент, които скандираха лозунга му от предизборната кампания "Бразилия над всичко. Бог над всички".
 

Gulliver/Getty Images


Автомобилът беше обграден от конни гвардейци, а зад него тичаха охранители в цивилни дрехи. Днешните прояви в Бразилия бяха охранявани от 3000 полицаи. Военни танкове, изтребители и системи за противовъздушна отбрана също бяха приведени в готовност. Засилените мерки за сигурност бяха по искане на Болсонаро, който бе ранен с нож в корема при нападение на предизборен митинг през септември.
 

БГНЕС


Жаир Болсонаро встъпи в длъжност като президент на Бразилия

Болсонаро смята, че избирането му на най-висшия държавен пост ще способства за избавлението на страната от социализма и политическата коректност. Това заяви политикът в обръщение към нацията след встъпването си в длъжност, предаде ТАСС. "Считам, че днес е денят, в който народът започна да се освобождава от социализма, от извратените ценности, от прекомерното присъствие на държавата и от политкоректността", каза Болсонаро от трибуната на президентския дворец Планалто.
 

Gulliver/Getty Images


7 септември: Намушкаха с нож водещия кандидат за президент на Бразилия (ВИДЕО)

Болсонаро обеща да спазва демокрацията и да проведе трудни икономически реформи, от които се нуждае най-голямата икономика в Латинска Америка. "Имаме да възстановим една велика страна", каза той и добави, че е събрал екип от талантливи министри да направят именно това, предаде Ройтерс.
БТА