/ Gulliver/Getty Images
Крайнодесният конгресмен популист Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия, предаде ДПА, като се позова на официални резултати, оповестени от Върховния изборен трибунал.
За Болсонаро са гласували 55,7% от избирателите при преброени 95 на сто от бюлетините от втория тур на президентските избори вчера. Неговият съперник от левицата Фернандо Адад получава 43,3% от гласовете. Бившият капитан от армията ще встъпи в длъжност през януари.

Предизборната кампания беше белязана от напрежение и силна поляризация в обществото, раздирано от икономическа криза, рекордно насилие, ендемична корупция и спад на доверието към политическата класа, посочва АФП.
 

Gulliver/Getty Images


Около 147 милиона бразилци са гласували на балотажа. "Демокрацията е в опасност. Свободите на личността са в опасност", заяви Адад на излизане от избирателната секция.
Досегашният президент Мишел Темер каза, че преходът на властта започва още днес.

Намушкаха с нож водещия кандидат за президент на Бразилия (ВИДЕО)

Председателката на мисията наблюдатели от Организацията на американските държави Лаура Чинчила, бивш президент на Коста Рика, заяви, че гласуването в Бразилия е протекло спокойно и при спазване на закона.
 

Gulliver/Getty Images


Мнозина бразилци са обезпокоени, че 63-годишният Болсонаро, който неведнъж е изразявал възхищение към военната диктатура в Бразилия в периода 1964-1985 г., ще погази човешките и гражданските права и ще ограничи свободата на словото, посочва Ройтерс.

Мъжът, намушкал с нож Болсонаро, заяви, че е действал по Божия заповед

В предизборната кампания той се зарече да пресече престъпността в бразилските градове и земеделските райони, като разшири правомощията на полицията и либерализира правото на притежаване на оръжия от бразилците, за да се борят с престъпността, добавя Ройтерс.
БТА