Екрем Имамоглу
Екрем Имамоглу / БГНЕС
Екрем Имамоглу, който на 23 юни бе избран за втори път за кмет на Истанбул с гласовете на 54,22 на сто от избирателите срещу 42,99 процента за опонента му от управляващата партия Бинали Йълдъръм, днес се очаква да поеме официално новия пост.

Кой е новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу?

Имамоглу, чийто кметски мандат бе отнет, след като предишните избори в Истанбул на 31 март бяха касирани, на 23 юни постигна втора и още по-убедителна победа в една изключително тежка предизборна кампания.

БГНЕС

Събитието е знаменателно. След като в продължение на 25 години бе под контрола на управляващата партия, 16-милионният мегаполис премина в основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - най-старата политическа формация на Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.

Днес се ще състои церемония по случай встъпването в длъжност на Имамоглу, на която се очаква да присъстват много хора.

Партията на Ердоган загуби повторно изборите за кмет на Истанбул

Сградата на Голямата община на Истанбул е празнично украсена. На пилоните са издигнати знамената. В кметския кабинет, според медийни съобщения, вече са поставени знакови за опозиционната НРП предмети, които бяха отстранени, след като му бе отнет първият мандат. Сред тях е голям портрет на Ататюрк, окачан точно зад кметското кресло.

БГНЕС

В интервю за Си Ен Ен новият кмет заяви, че първата му задача като градоначалник ще бъде да провери твърденията за корупция и нередности в общината. По думите му тази дейност ще се извършва с помощта на чуждестранни фирми с опит в разследванията на корупция.

Турската лира скочи след изборите в Истанбул

В същото време новият градоначалник е отправил в интервюто и тънко предупреждение към Ердоган, заявявайки: "Никоя сила или личност не може да заплашва демокрацията. Нито един политик не притежава лукса да прави това".

Анализирайки резултатите от двата вота, Имамоглу е посочил, че те отразяват демократичните традиции в Турция.

Екрем Имамоглу
БГНЕС

"Смятам, че преминахме успешно през този тест. Народът на Истанбул защити законността на вота и го опази. Оттук нататък никой няма да може да манипулира волята на избирателя на избори", е заявил Имамоглу.

Си Ен Ен припомня фразата на Ердоган, че "който спечели Истанбул, печели Турция", и цитира думите на Имамоглу: "единствената ми цел е да служа успешно на Истанбул".
"Не вярвам, че Ердоган ще продължи да преследва политическа печалба като приоритет след този кръстопът. Ще е от полза за страната, ако протегне ръка за мир", е подчертал още Имамоглу пред американската телевизия.
БТА