/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя тежко поражение в неделя, след като Екрем Имамоглу спечели оспорваните кметски избори в Истанбул.

Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу

Екрем Имамоглу спечели кметския пост през март с малка разлика от 13 000 гласа пред подкрепения от Ердоган кандидат Бинали Йълдъръм, който оспори резултатите и бе наредено да се проведат повторни избори.

При около 99% от гласовете, които бяха преброени в неделя вечерта, Имамоглу печели с повече от 775 000 гласа, или с 54%. Йълдъръм от своя страна получи 45%, съобщи държавната информационна агенция Анадолу.

Ключови избори: Кой печели кметската битка за Истанбул?

"Това не беше нито една група или партия, а цял Истанбул и Турция, които спечелиха тези избори", каза Имамоглу в речта си по повод победата.

"Г-н президент, готов съм да работя в хармония с вас. От тук изказвам молбата си да се срещна с вас в най-кратки срокове", добави той.

Критиците обвиниха Ердоган, че се е отказал от контрола на Истанбул, град, който е източник на икономическата мощ на Турция.

ВИС на Турция разреши повторното провеждане на изборите в Истанбул

Турският лидер обаче призна поражението си и написа в Туитър: „Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите въз основа на предварителните резултати."

Имамоглу, малко известен областен кмет в началото на годината, активизира избирателите с неуморно положителна кампания под мотото: "Всичко ще бъде наред".

Кандидатът на ПСР Йълдъръм, лоялен към Ердоган, който ръководеше няколко големи транспортни проекта и бе премиер, този път бързо призна поражението.

В Истанбул имаше спонтанно организирани тържества за победата на Имамоглу, а коментаторите отбелязаха, че това е повече от победа на местни избори. Самият Ердоган веднъж каза: "Който и да спечели Истанбул, печели Турция".

"Това е огромно поражение за Йълдъръм, но също и за Ердоган. Рискувайки /повторение на изборите – бел. ред./ Ердоган сбърка.“ каза Берк Есен, асистент по международни отношения в университета Билкент в Анкара.
БГНЕС