Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, признавайки поражението на подкрепяния от неговата партия кандидат.
 
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите", написа Ердоган в Туитър.
 
Победителят в изборите за кмет на Истанбул нарече успеха си „победа за целия град“.

Ключови избори: Кой печели кметската битка за Истанбул?
 
Кандидатът на основната опозиционна Републиканска народна партия на Турция Екрем Имамоглу, който беше преизбран за кмет на Истанбул днес, нарече своя изборен „успех за целия град“.
 
След обработката на 99% от бюлетините, Имамоглу печели 54% от гласовете, а основният му съперник, кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция, най-близкият съюзник на турския президент Тайип Ердоган - Бинали Йълдъръм получи 45,1 % от гласовете. Йълдъръм вече поздрави Imamoglu за победата си на изборите.

ВИС на Турция разреши повторното провеждане на изборите в Истанбул
 
"Тези избори не бяха спечелени от партията, а от цял Истанбул. Аз ще работя в полза на всички, без да се отчуждавам от никого. Това е мой житейски дълг. Крайните резултати ще останат в протоколите, затова призовавам всички - да са тук края на процеса и да не напускат избирателните секции, защото процесът не е приключил”, каза Имамоглу пред местни медии.
 
Имамоглу спечели 48.8% от гласовете на изборите за кмет на Истанбул на 31 март, изпреварвайки Йълдъръм, който получи 48,55% от гласовете. След като управляващата партия обжалва резултатите от изборите, ЦИК преброи бюлетините в няколко избирателни секции, но това не доведе до съществени промени. Имамоглу встъпи в длъжност на 17 април, но на 6 май ЦИК одобри призива на ПСР да отмени резултатите от изборите поради нередности и организира повторни избори на 23 юни. Това решение се обяснява с редица нарушения, по-конкретно с факта, че някои членове на избирателните комисии на избирателните секции не са били назначени измежду държавни служители, а част от протоколите са били неподписани.
Партията на Ердоган иска нови избори в Истанбул
БГНЕС