Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия води в кметската надпревара в Истанбул с 53,95 % от гласовете, показват данните от вота при преброени 90 процента от бюлетините, съобщава в. „Дейли сабах“. Втори с 45,15 % подкрепа остава Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Разликата в гласовете между двамата кандидати е 707 214 гласа.
 
Избирателната активност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39 на сто.

Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу
 
Малко след обявяването на първите резултати Бинали Йълдъръм призна изборната си загуба, заяви, че Имамоглу води в надпреварата и поздрави опонента си за очевидната победа.
 
„Ще помагам с каквото мога за благото на Истанбул“, заяви Йълдъръм.

ВИС на Турция разреши повторното провеждане на изборите в Истанбул
 
Според данните на Висшата избирателна комисия Имамоглу печели в 27 от общо 39-те района на Истанбул. Опонентът му взема едва 12 района на икономическата и финансова столица на Турция.
 
За сравнение по време на изборите на 31 март Имамоглу взе гласовете в 16 района,което е драматично повишение на подкрепата за него, коментират анализатори. Спрямо вота преди три месеца Йълдъръм губи 12 района.

Партията на Ердоган иска нови избори в Истанбул
 
Изборният ден в Истанбул приключи в 17:00 ч. местно време. Гражданите на турския мегаполис днес застанаха повторно пред урните, за да изберат кмет, след като резултатите при предишния вот бяха отменени.
 
Веднага след затварянето на избирателните секции започна преброяването на бюлетините от 31 342 урни, разположени в 39-те района на икономическата столица на страната.
 
Местните избори в Турция на 31 март показаха, че управляващата партия на президента Реджеп Ердоган остава най-популярната като цяло, но тя претърпя шоково поражение в Истанбул и загуби и столицата Анкара. За първи път от 25 години насам, нито Истанбул, нито Анкара, са под контрола на Партията на справедливостта и развитието или на нейните предшественици.