/ Guliver/Getty Images
Нови обвинения срещу „Фолксваген” - обгазявали хора и маймуни с вредни емисии
96035
Нови обвинения срещу „Фолксваген” - обгазявали хора и маймуни с вредни емисии
  • Нови обвинения срещу „Фолксваген” - обгазявали хора и маймуни с вредни емисии
"Фолксваген" е финансирал експерименти, при които хора и маймуни са били обгазявани с вредни дизелови емисии. Тестовете са проведени през 2014 г. и имали за цел да покажат, че технологиите в новите дизелови автомобили са много по-безвредни в сравнение със старите модели.
 
В тях участвали общо 25 души, които в продължение на няколко часа били изложени на различни концентрации вредни азотни оксиди. Експериментите са проведени година преди скандала, при който "Фолксваген" призна, че е монтирал заблуждаващ софтуер в дизеловите двигатели на милиони автомобили. Чрез него колите показвали занижени нива на вредни емисии при лабораторни тестове. До момента щетите за компанията от скандала приближават 30 млрд. долара.
 
Volkswagen предлага решение по „дизеловия скандал"

За експериментите се разбра в четвъртък и първоначално включваха само маймуни. По информация на "New York Times" най-големият автомобилен производител "Фолксваген" финансирал през 2014 г. тестове в лаборатория в Албъкърки.
 
Целта била да се покаже, че новите модели дизелови двигатели са в пъти по-безвредни от някогашните модели. В теста участвали 10 маймуни, отделени в херметически камери. В продължение на 4 часа животните били изложени на газовете, отделени от дизелов "Фолксваген Бийтъл".
 

Шефът на Фолксваген се извини за скандала с вредните емисии

Експериментът е проведен от Европейския изследователски център за околната среда и здравето в транспортния сектор. Въпросният център спира дейността си миналата година, но е финансиран предимно от автомобилни концерни като "Фолксваген", "Даймлер" и БМВ.
 
И трите компании излязоха с официални изявления след публикуването на информацията. От БМВ категорично отрекоха да са участвали в подобни експерименти. "Даймлер" също заяви, че ги "осъжда най-остро". В събота и "Фолксваген" също се разграничи от всички форми на животинско насилие и се извини в официално изявление: "Извиняваме се за нарушението и липсата на трезва преценка. Убедени сме, че научните методи, избрани тогава, са грешни. Щеше да е по-добре въобще да не бяхме провеждали такова изследване".
 
Инженери във Фолксваген инсталирали мамещия софтуер през 2008-а

Днес обаче немското издание "Щутгарт Цайтунг" излезе с информация, че експериментите не включвали само маймуни, а и 25 души. Тестовете били проведени в немския град Аахен, където 19 мъже и 6 жени отново били изложени в продължение на 3 часа на различни концентрации вредни азотни оксиди.
 
Скандалът накара и немското правителство да излезе с официално изявление днес: "Тези тестове върху маймуни и дори върху хора, не са оправдани от никаква етична гледна точка. Те повдигат много критични въпроси относно хората, които стоят зад тях".
 
По информация на Световната здравна организация има все повече доказателства, че азотният диоксид допринася за заболявания като астма, бронхит, инфаркти и дори рак на белия дроб.
 
Оливър Шмид се призна за виновен за "Дизелгейт"

Тестовете са проведени година преди да избухне големият скандал, при който "Фолксваген" беше принуден да признае, че над 11 милиона от автомобилите му имат монтиран "лъжлив" софтуер. Той разпознавал кога колата се намира в лабораторни условия и карал двигателя да работи на по-ниски обороти, съответно и да показва занижени вредни емисии. При пътни условия обаче двигателите на въпросните коли надвишавали с над 40 пъти допустимата норма за азотни оксиди САЩ и Европа.
 
До момента изплатените глоби и компенсации от страна на компанията се изчисляват на близо 30 млрд. долара.