/ Guliver/Getty Images
Бившият изпълнителен директор на "Фолксваген" Оливер Шмид се призна за виновен пред американския съд за обвинения, произтичащи от неговата роля в за измами, които разтърсиха немския автомобилен производител.
 
Инженери във Фолксваген инсталирали мамещия софтуер през 2008-а

Шмид, който ръководи офиса на компанията в САЩ от 2012 г. до март 2015 г., ще бъде отново изслушан в началото на декември и ще бъде изправен пред затвор за максимум 7 години. Той ще бъде вторият изпълнителен директор на "Фолксваген", задържан в скандала "Дизелгейт".
 
Прокурорите твърдят, че Шмид е изиграл роля при измамата пред американските регулаторни органи.
 
Volkswagen се призна за виновен по "Дизелгейт", ще плати на САЩ рекордна глоба

През 2015 г. "Фолксваген" призна за 11 милиона свои автомобила със софтуер, който отчита по-ниски нива на отделяне на вредни газове и така заобикаля регионалните екологични стандарти.
 
По-късно стана ясно, че всъщност двигателите на колите са изхвърляли до 40 пъти над европейските норми за азотен оксид. Това доведе до изтегляне на милиони автомобили по света, предизвика оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри на "Фолксваген", съкращения на над 30 000 служители, многобройни критики и разследвания срещу германската компания по света. В момента автомобилният производител плаща обезщетения в размер на десетки милиарди долари заради аферата.
 
Volkswagen предлага решение по „дизеловия скандал"

Компанията продължава да е във фокуса на многобройни разследвания и на много други места по света заради скандала, който разруши част от имиджа и топи пазарната й капитализация.
 
БГНЕС