/ iStock/Getty Images
Цените на електроенергията в Европа достигнаха рекордно високи стойности заради намалените доставки на газ от Русия, съобщи британският вестник "Файненшъл таймс" (FT).

В понеделник в Германия и Франция – водещи страни в еврозоната, цените за MWh базово натоварване за 2023 г. поставиха нови рекорди, достигайки съответно 325 и 366 евро, пише изданието. Според експертите, това бързо увеличение на котировките се дължи преди всичко на недостига на газ в Европа, който се е появил главно поради намаляването на вноса на това гориво от Русия, който пък, от своя страна, се дължи на въвеждането на антируски санкции.

Заради въведените от Канада ограничения Русия не успя да получи навреме турбините, необходими за "Северен поток 1", което я принуди да ограничи натоварването си до 40% от максималното.

Вестникът подчертава, че в Европа нарастват опасенията, че Русия ще продължи да намалява доставките и след спирането на газопровода за профилактика, което е планирано да започне на 11 юли.

Ситуацията се влошава от факта, че инвестициите в нови газови находища по света бяха замразени по време на острата фаза на пандемията от коронавирус, което силно ограничи възможностите на ЕС да пренасочи вноса.

Според експерти, екстремният недостиг на газ в Европа ще се проточи поне още една година. Борбата с енергийната криза в ЕС се усложнява и от факта, че германските опити за подобряване на ситуацията чрез връщане към въглищните електроцентрали едва ли ще успеят, тъй като и цените на въглищата в момента са в своя пик, смята FT. В същото време много атомни електроцентрали във

Франция са имали неочаквани проблеми по време на техническата поддръжка, което също ограничава производството на електроенергия в този сектор. Франция, която преди беше нетен износител на електроенергия, сега трябва да разчита на доставки от Германия, Обединеното кралство и други граничещи с нея държави.

На фона на тези значителни затруднения в европейския енергиен сектор в Германия нарастват опасенията, че правителството ще трябва да премине към третата фаза на плана за извънредни ситуации с газа, която включва нормиране на потреблението на този енергиен ресурс за предприятията и домакинствата. Според германски политици, цитирани от вестника, ако ситуацията с доставките на газ се влоши, властите могат да наложат още тази зима ограничения върху използването на топла вода от гражданите.
БГНЕС