/ БГНЕС
Работници, които копаят в развалините на разрушения Мариупол, са открили още 200 тела, съобщиха вчера официални лица. Ужасяващото откритие е направено в мазето на срутена жилищна сграда, заяви съветникът на кмета Петро Андрюшченко. Мъртвите са били в състояние на разлагане, добави той, цитиран от „Метро“.

Мариупол понесе едни от най-тежките страдания по време на руското нахлуване в Украйна и се превърна в символ на непокорството, когато притиснатите в ъгъла войници оказаха последна подкрепа в продължение на месеци в стоманодобивния завод "Азовстал". Сега Кремъл претендира за пълен контрол над пристанищния град.

"Президентът на Украйна обвини Русия, че води "тотална война", стремейки се да причини възможно най-много смърт. Такава война на европейския континент не е имало от 77 години насам", заяви Володимир Зеленски в навечерието на тримесечната годишнина от инвазията.

Зеленски посочи ракетния удар, при който миналата седмица бяха убити 87 души в град Десна, като отбеляза, че това е било едно от многото нападения.

Твърдата украинска съпротива и западните оръжия спряха настъплението на Москва, която сега се е съсредоточила върху източното индустриално сърце на Донбас.

Според Министерството на отбраната на Обединеното кралство Русия е активизирала усилията си за превземане на Северодонецк и близките градове - последните части на Луганск, в Донбас, които все още не са паднали. Вчера то заяви, че Русия е постигнала "някои локални успехи", но добави: "Ако фронтовата линия в Донбас се придвижи още по на запад, това ще разшири комуникационните линии на Русия и вероятно ще доведе до допълнителни трудности за снабдяването на нейните сили с логистични материали".

Като се фокусира върху региона, Москва изтегли някои сили от втория по големина град в Украйна - Харков. Жителите на града се редят на опашки за да получат хранителни продукти от първа необходимост.

В окупирания Херсон назначен от Русия служител поиска от Москва да създаде там "жизненоважна" военна база. Тя ще се превърне в гаранция за сигурността, каза Кирил Стремусов.

Официални представители на Украйна предполагат, че Русия планира провеждането на референдум за независимост там. Стремусов заяви, че регионът ще поиска от Москва да го направи част от Русия, а Кремъл заяви, че въпросът зависи от жителите на Херсон.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън нарече войната "мрачен час в нашата обща история", докато се срещаше с колегите си от Индо-Тихоокеанската коалиция за сигурност в Токио. Лидерите се договориха да изпратят на Украйна по-модерни оръжия. 
БГНЕС