/ iStock/Getty Images
Британски алпинист стана поредната жертва на изкачване на Хималаите
Британският алпинист Робин Фишър почина при слизане от връх Еверест (8848 м), съобщиха местни официални лица и в. "Гардиън", цитирани от Ройтерс и ТАСС.
 

От началото на пролетта на различни върхове в непалските Хималаи са загинали 18 души, в това число 8 на Еверест, отбелязва Ройтерс. Според ТАСС загиналите в този алпинистки сезон са 20, от които 10 на Еверест.
 
Седем алпинисти загинаха на Еверест за седмица заради задръстване (СНИМКИ)

44-годишният Фишър е загинал от изтощение заради твърде дълго изкачване и трудно слизане в т.нар. "зона на смъртта", известна с ниските нива на кислород, на височина 8600 м. Той бил придружаван от шерпи, които сменили кислородната му бутилка и му предложили вода, но не могли да го спасят.
 

Гарет Мадисън от американска планинарска фирма, която спонсорира алпинисти на Еверест, заяви, че много от тях не са достатъчно подготвени и нямат нужната подкрепа за безопасно изкачване и слизане.
 
Нови мерки за сигурност променят експедициите до Еверест?
 

В. "Гардиън" отбеляза, че причина за смъртта на алпинистите в Хималаите са били тежките климатични условия и струпването на хора по пътя към даден връх и обратно, заради които алпинистите прекарват повече време от обичайното на твърде голяма височина, където има сериозен риск от смърт от сърдечна недостатъчност заради изтощение, недостиг на кислород и обезводняване.
БТА