/ БТА
На гръцкия остров Крит са открити руини от монументален комплекс, който археолозите определят на най-малко 4 хиляди години.

Конструкцията е с форма на колело и озадачава археолозите какво точно е било нейното предназначение в древността. Тя е с диаметър около 48 метра и е разположена на площ от около 1800 кв.м.

Гръцкото министерство на културата обяви, че това е "уникална и изключително интересна находка" от минойската цивилизация на Крит, известна със своите разкошни дворци, пищно изкуство и загадъчна писменост.

Монументалната конструкция се състои от 8 насложени каменни пръстена, които са със средна дебелина 1,40 м. и максимална очаквана оцеляла височина 1,7 метра. Всеки пръстен е разгънат на различна кота.
 

Крит археология
БТА


Пръстените се събират в центъра в кръгла сграда. С напредването на разкопките се разкрива почти лабиринтна структура, тъй като пространствата комуникират помежду си чрез тесни отвори.

Археологическата находка обаче заплашва да попречи на голям проект за летище на острова, който е напълно зависим от туризма. На хълма, на който е разкрита мистериозната сграда е предвидено да има радар.

Историци са открили в комплекса голямо количество животински кости, което ги навежда на мисълта, че той е използван за ритуали, включващи принасяне на жертви и консумация на храна и вино.

Това е първият паметник от този тип, който е идентифициран и разкопан в Крит.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня