В третия ден от военното настъпление на Русия в Украйна, Киев е обстрелван с ракети, а в града се водят боеве, съобщават украинските власти. 
По данни на британското военно разузнаване, руските войски се намират на около 30 км. от града, като за сега украинците удържат столицата. Президентът Володимир Зеленски продължава да е в Киев, от където дава военни команди, съобщи BBC.

По-рано в събота кметът на украинската столица обяви удължаване на комендантския час, въведен заради руското нашествие. Виталий Кличко предупреди, че всеки човек, който се намира на улицата между 17 часа в събота и 8 часа в понеделник сутрин  ще бъде считан за враг, предаде Франс прес.

Страшното лице на войната: Киев в последното денонощие (ГАЛЕРИЯ)
       
"Всички цивилни, които бъдат на улицата по време на комендантския час, ще бъдат считани за членове на вражески групи за саботаж и за разузнаване", заяви Кличко в "Телеграм".

Украйна
Guliver/Getty Images

Кличко обяви също така, че метрото в столицата е преустроено в бомбоубежище и няма за момента да изпълнява транспортни функции.
 

Украйна
БТА

Москва: Спряхме атаките в очакване на преговори, но никой не ни потърси


Заради комендантския час 140 българи остават блокирани в Киев, въпреки желанието си да бъдат евакуирани, съобщиха от МВнР на извънреден брифинг.

"Това много затрудняват евакуацията на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Търсим със службите ни най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем нашите сънародници", обяви външният министър Теодора Ганчовска.

МВнР: Комендантският час в Киев затруднява евакуацията на българите

Украйна
БТА

Междувременно стана ясно, че двама души са загинали в жилищния блок, който бе уцелен от руска ракета. Службата по извънредните ситуации обяви, че други шестима човека са били сериозно ранени в инцидента. Русия твърди, че ударът е бил от украинска зентина ракета.

БТА