/ МВнР
140 българи продължават да бъдат блокирани в Киев, въпреки желанието си да бъдат евакуирани, съобщиха от МВнР на извънреден брифинг. Проблем обаче е обявеният в украинската столица комендантски час.

"Към настоящия момент в Киев е обявен комендантски час от 17 часа тази вече до 8 часа в понеделник. Това много затрудняват евакуацията на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Търсим със службите ни най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем нашите сънародници", обяви външният министър Теодора Ганчовска.

Комендантският час в Киев: След 17 ч. всеки на улицата е считан за враг

"МВнР има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с Киев и автобусите. До няколко минути два автобуса ще паркират пред посолството ни и чакаме зелен коридор, за да може да изведен нашите сънародници безопасно", каза по време на брифинга премиерът Кирил Петков. "Обстановката се променя в Киев, руските войски се движат, така че отделните части на столицата са в различен режим в момента", обясни още министър-председателят.

Желаещите да се евакуират наши сънародници са включени в специална група посредством социалните мрежи. По тази линия българите ще бъдат информирани за часа и мястото на тръгване, тогава когато може да се осъществи зелен коридор. От ситуационния център са в постоянна връзка с българите в Киев и освен, че ги информират за случващото се, те поддържат и техния дух.

"Чакаме информация от украинска страна. Основната задача е да изведем сънародниците ни от Киев в посока безопасно направление, което в момента се търси от службите ни за сигурност. И от там да тръгнат за България. От Одеса вече са тръгнали три пълни автобуса. В тях освен българи са качени четирима италианци и двама френски граждани", обясни министър Генчовска.

Страшното лице на войната: Киев в последното денонощие (ГАЛЕРИЯ)

В неделя от Одеса е планирано да потеглят още два автобуса, които ще бъдат придружавани от полицейски ескорт. Сънародниците ни, които пътуват с автомобили се съветват да поддържат винаги пълен резервоара си с гориво.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически служители, които оказват помощ за безпроблемно преминаване на границата и консулска помощ.