изслушване Джина Хаспъл
изслушване Джина Хаспъл / БГНЕС
Джина Хаспъл, предложена от американския президент Доналд Тръмп за кандидат за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), каза пред конгресмени, че никога няма да позволи разузнавателната служба да възобнови своята програма за сурови методи за разпити, подобни на използваните след нападенията на 11 септември 2001 г., предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Подкрепям по-високия морален стандарт, към който тази страна е решила да се придържа", каза Хаспъл на изслушване пред комисията по разузнаване на Сената.

Джина Хаспъл - първата жена, предложена за шеф на ЦРУ

Според Хаспъл ЦРУ е научило "тежки уроци" от използването на сурови методи за задържане и разпитване на заподозрени в тероризъм след нападенията от 11 септември.
"Важно е да се припомни контекстът на тези предизвикателни времена непосредствено след 11 септември", каза тя.

"След като съм служила в това бурно време, мога лично да се ангажирам пред вас, ясно и без резерви, че под мое ръководство ЦРУ няма да възобнови подобна програма за задържане и разпитване", заяви Хаспъл, която в момента е и.д. директор на ЦРУ.

изслушване Джина Хаспъл
БГНЕС

Нейното обещание може да я постави в конфликт с Тръмп, който по време на кандидат-президентската кампания говореше за възприемане на по-твърд подход от САЩ за борба с екстремистите и казваше, че ще позволи метода на симулираното удавяне и "още по-лоши" неща, отбелязва агенцията.

Номинираната от Тръмп за шеф на ЦРУ е искала да оттегли кандидатурата си

Хаспъл заяви, че няма да изпълнява каквато и да е президентска заповед, която смята за "неморална", дори да е законна.

Тя каза, че е необходимо САЩ да направят повече, за да се справят с китайските "явни и незаконни усилия за кражба" на американски технологии.

изслушване Джина Хаспъл
БГНЕС

Преди началото на изслушването за утвърждаването й като шеф на ЦРУ протестиращи скандираха в залата лозунги против изтезанията.

Хаспъл каза, че за нея е нещо ново да бъде под светлината на прожекторите, след като е прекарала над 30 години "в сенките", работейки под прикритие и придобивайки тайна информация.

Доналд Тръмп подкрепи кандидатурата на Джина Хаспъл за директор на ЦРУ

изслушване Джина Хаспъл
БГНЕС

Критиците ѝ извън Конгреса настояват, че някой, който с готовност е участвал в един от най-мрачните периоди на ЦРУ, не би трябвало да оглавява разузнавателната агенция. Според тях определянето на Хаспъл за лице на американското разузнаване ще подкопае усилията на САЩ да защитават човешките права.
БТА