Нито една страна в света не е заличила половото неравноправие
Нито една страна в света не е заличила половото неравноправие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нито една страна в света не е успяла да постигне пълно равноправие между половете, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на доклад на международната организация Сошъл уоч, публикуван по повод Международния ден на жените.

В документа има индекс на равноправието между половете. Максималните точки в него са 90, но нито една от анализираните 154 страни по света не ги получава. Най-близко по преодоляването на неравноправието между половете са страните от Северна Европа. Норвегия, Финландия, Швеция и Дания получават съответно 89, 88, 86 и 84 точки.

Най-зле са Афганистан, Йемен, Чад, Нигер, Република Конго, които получават съответно 15, 24, 25, 26 и 29 точки. България има 76 точки и дори изпреварва Япония (57) или САЩ (72).

В доклада се посочва, че в последните седем години нараства броя на жените в политиката. Жените начело на държави и правителства през 2012 г. са вече 17. Жените министърки са се увеличил до 16,7%, предава БТА. В тази насока отново лидери са северните европейски страни, където 48,4 процента от министерските постове са поверени на жени. Следват страните от Северна и Южна Америка и африканските страни на юг от Сахара.

В последните години обаче числото на жените депутатки по света не нараства, се отчита в документа.

За изготвянето му международната организация е анализирала процента на жените и мъжете в различни области, като образованието, икономиката, политиката.