/ iStock/Getty Images
Никозия иска да се определи специален пратеник на генералния секретар на ООН по кипърския въпрос, което според нея е от ключово значение за придвижване на процеса по решаване проблема на острова, съобщава електронното издание на в. „Филелефтерос“.

Очаква се въпросът да бъде поставен от президента на Република Кипър Никос Анастасиадис на днешната му среща с представители на ООН.

Според Никозия международната обстановка позволява да бъдат предприети действия по кипърския въпрос въпреки факта, че вниманието на ООН и на страните участнички в опита за решаване на проблема на острова в момента е насочено към Украйна.

Папа Франциск пристигна в Кипър, първата му среща бе с деца (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изданието припомня, че от последния опит на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за подновяване на разговорите по кипърския въпрос са изминали седем месеца.

Никозия смята, че освен определянето на специален пратеник на генералния секретар на ООН по кипърския въпрос, който да има конкретен мандат – подновяване на преговорите, са необходими и мерки за изграждане на доверие.

Анастасиадис ще се срещне днес с високопоставени представители на ООН и специалния представител на генералния секретар на организацията на острова Колин Стюард.

Въпреки че Република Кипър е в предизборен период, президентът Анастасиадис не смята, че това е пречка за подновяване на преговорите по кипърския въпрос, пише "Филелефтерос".

Изданието посочва, че 2023 г. е година на избори както в Кипър, така и в Турция и това е от съществено значение за планирането на следващи действия по кипърския въпрос от страна на международната общност.
БТА