/ iStock/Getty Images
Нидерландските здравни власти препоръчаха днес ваксината срещу КОВИД-19 на Астра Зенека (AstraZeneca) да бъде използвана само при хора под 65 години, въпреки че по-рано Европейската комисия одобри препарата за всяка възраст, предаде Франс прес.

Ако правителството на Нидерландия се вслуша в този съвет, страната ще последва Франция, Германия, Белгия, Дания, Швеция и други държави, които до момента са определили възрастови граници за тази ваксина, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет.

Тъй като с възрастта имунната система започва да функционира по-слабо, ваксината е подходяща за хора под 65-годишна възраст, заяви днес нидерландският Здравен съвет. Той добави, че препоръчва първите налични дози от ваксината на Астра Зенека да бъдат използвани при възрастовата група между 60 и 65 години.

Ефикасността на ваксината при хора над 65 години засега не е ясна, тъй като само малък брой представители на тази категория са участвали в клинични изпитания, отбелязва АФП.

Нидерландия има едно от най-ниските нива на ваксиниране в Европа, тъй като започна кампанията последна в ЕС.

В петък миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина за използване на ваксината на Астра Зенека за всички хора, въпреки липсата на налични данни за групата от 65 години нагоре.

Великобритания, която вече не е част от ЕС, използва тази ваксина при хора от всички възрастови категории.
БТА