Не САЩ, а Русия и Китай могат да спрат евентуална световна война, твърди Фидел Кастро
Не САЩ, а Русия и Китай могат да спрат евентуална световна война, твърди Фидел Кастро / снимка: Guliver/Getty Images

Китай и Русия "познават много по-добре световните проблеми" от САЩ и могат да направят така, че да се избегне евентуална световна война, заяви бившият кубински президент Фидел Кастро в писмо, публикувано вчера в кубинския официоз "Гранма", предаде АФП.

89-годишният водач на Кубинската революция, оттеглил се от властта през 2006 г. заради проблеми със здравето, посочва, че в днешно време няма сигурност за никого, а после говори за ядрената опасност на фона на нарасналото напоследък напрежение между Русия и САЩ заради конфликтите в Сирия и Ирак.

"Китай и Русия познават много по-добре от САЩ проблемите на света, тъй като те понесоха ужасните войни, наложени егоистично и сляпо от фашизма. Не се съмнявам, че благодарение на историческата си традиция и собствения си революционен опит, те ще направят всичко по силите си, за да се избегне война", отбелязва Фидел Кастро.

В същото писмо бившият кубински лидер засвидетелства подкрепата си за президента на Венецуела Николас Мадуро, който понесе поражение на парламентарните избори на 6 декември, спечелени от опозицията за първи път от 16 години.

Бившият кубински президент изказва мнение и за парижката климатична конференция. Според него единствено мирът, правото да се превръщат във всеобщи блага природните ресурси на планетата, науката и технологиите, могат да съхранят човешкия живот на Земята.

Източник: БТА