НАТО: Русия все още има войски в Украйна
НАТО: Русия все още има войски в Украйна / netinfo

Русия все още има войски в Източна Украйна и поддържа сили във висока бойна готовност на границата въпреки частичното изтегляне, заяви днес върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

"Извършено беше значително изтегляне на руски сили от вътрешната част на Украйна, но не се заблуждавайте, в Източна Украйна все още има руски сили", заяви генералът от американските ВВС пред журналисти във военния щаб на НАТО край Монс, Белгия.

Някои руски части, разположени близо до украинската граница, се изтеглиха, а други изглежда се подготвят за същото. "Но силите, които остават и не дават признаци за изтегляне, остават в много висока бойна готовност", отбеляза той.

При първата си визита във военната централа на НАТО, откакто в началото на месеца пое поста, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че Русия продължава да нарушава международното право в Украйна.

"Те продължават да нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, поддържайки присъствието на руски сили в Украйна", каза бившият норвежки премиер пред репортери при посещение в оперативния център на НАТО, който следи кризите в Украйна и по света.

Поддържайки сили на границата, Русия дестабилизира обстановката в Украйна, отбеляза Столтенберг, след като Брийдлав го разведе да разгледа центъра.

НАТО преустанови практическото си сътрудничество с Русия в знак на протест срещу анексиранете на Крим и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Алиансът ще продължи да приканва Русия да изтегли силите си както от Украйна, така и от границата, и да използва цялото си влияние, за да се гарантира спазването на примирието в Източна Украйна, каза Столтенберг.

"Трябва да намерим политическо решение на предизвикателствата, пред които сме изправени в Украйна, и предпоставка за това, разбира се, е ефективното примирие", подчерта той.

Източник: БТА