Населението на света ще достигне на Нова година 6,75 млрд. души
Населението на света ще достигне на Нова година 6,75 млрд. души / снимкa: Sofia Photo Agency
Населението на света на Нова година ще надхвърли 6 милиарда души. Това прогнозира германска група, която насърчава контрола върху раждаемостта.

Според изчисления на Германската фондация за населението на света броят на хората се е увеличил през 2008 година с 82 милиона души. Базираната в град Хановер група отбелязва, че почти целият прираст се дължи на развиващите се страни, където жените обичайно забременяват по няколко пъти просто защото нямат контрацептиви на разположение.

В резултат, предупреждава фондацията, тези държави изпитват недостиг на ресурси и не могат да осигурят на гражданите си необходимото образование и здравни услуги.

Родено днес в Германия дете може да се надява, че ще живее 79 години, докато едно африканче – едва 54 години. "Ако искаме да се справим с бедността в самите й корени, трябва да помогнем на жените да избягват нежеланата бременност", посочи секретарят на фондацията Ренате Баер. Тя призова да бъдат отделяни повече средства за сексуално образование и контрацептиви.