/ netinfo
Подозренията за проруска шпионска дейност на австрийски пенсиониран полковник предизвикват остра реакция от Москва. Външният министър на Русия Сергей Лавров реагира незабавно на изявленията на федералния канцлер Себастиан Курц и министъра на отбраната Марио Кунасек във връзка с подозренията за шпионаж. Лавров окачестви действията на Австрия като "дипломация на мегафона".

Вчера австрийските власти съобщиха, че водят разследване срещу 70-годишен австрийски полковник в оставка, за когото се твърди, че през последните 20 години е предавал на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, артилерийски системи, високопоставени чиновници и миграционната криза. Прокуратурата проверява дали е имало разгласяване на държавна тайна. В случай, че подозренията се потвърдят, той може да получи присъда до 10 години затвор, припомня ТАСС. Руското външно министерство изрази протест срещу изявленията на Виена пред австрийския посланик в Москва Йоханес Айгнер.

Външните министри на Русия и на Австрия, Сергей Лавров и Карин Кнайсъл обсъдиха по телефона делото срещу австрийския полковник в оставка. Руската страна определи като неприемливо и противоречащо на нормите на международното общуване отправянето на публични обвинения без доказателства. Всякакви възможни взаимни безпокойства трябва да се обсъждат по съществуващите канали за диалог и въз основа на фактите, подчерта е Лавров по време на телефонния разговор. На свой ред Кнайсъл обясни мотивите, ръководили взетите от Виена решения и изрази надежда, че те няма да окажат влияние на по-нататъшното развитие на двустранните връзки. Министърката вече отмени посещението си в Русия, планирано за 2 и 3 декември тази година и предупреди, че ако подозренията за шпионаж се потвърдят, може да се стигне до обтягане на отношенията между двете страни.

Австрия задържа бивш полковник, шпионирал за Русия
 
В декларация на руското министерство на външните работи, разпространена още снощи, се казва, че "предприетите от Виена стъпки, базиращи се на непотвърдени подозрения, са довели до усложняване на нашите отношения". В декларацията се изказва съжаление, тъй като отношенията между Москва и Виена "се характеризираха с положителна динамика".
 

Външното министерство на Русия критикува и начина, по който австрийското правителство е съобщило за случая. Не са били използвани "утвърдените канали за диалог", а е било прибягнато до сензационен начин за подаване на информации на медиите, се казва по-нататък в декларацията по повод на свиканата спешна пресконференция, на която в петък сутрин федералният канцлер и министърът на отбраната съобщиха за случая.
 
С направените пред обществеността искания към Русия да се дадат декларации по случая, австрийските партньори са използвали практикуван от много западни държави метод, заявява министерството на външните работи. Австрийският посланик в Москва Йоханес Айгнер е бил информиран лично за руското становище. Отношение по случая взе и австрийският президент Александер Ван дер Белен, който поиска цялостно изясняване на случая.
 
Експертът по въпросите на тайните служби Зигфрид Бер изрази в интервю по радиото известни съмнения, че шпионските донесения са били от особено значение пред вид заплатените на сътрудника 300 000 евро, разпределени в десетилетията на сътрудничество. Според него проблемът в случая е как в продължение на 20 години дейността на този шпионин не е била открита от австрийските служби.

Легендарен шпионин разкрива тайни от Студената война и руската кухня
 
Австрийските медии съобщават подробности по случая, базирани на собствени разследвания. Вестник "Залцбургер нахрихтен" уточнява, че заподозреният е посещавал семинари и курсове на НАТО и е предоставял "меки информации", което включва описание на слабостите и предпочитанията по отношение на храни и напитки, на настроенията в отделните части на армията. "Кронен цайтунг" се позовава на сведения, според които заподозреният е съобщавал детайли за системите на ВВС и артилерията, както и съобщения за миграционната ситуация. "Стандард" пише, че уликите за шпионска дейност са дошли от германска служба. "Курир" съобщава, че заподозреният вече е направил признания.
 
В момента от Русия се очаква "прозрачна информация", заяви Курц пред журналисти, всичко останало ще бъде обсъдено заедно с европейските партньори. Канцлерът не пожела да каже дали ще бъдат отзовани руски дипломати. За разлика от много европейски държави Австрия отказа дипломатически мерки и във връзка с аферата Скрипал през март, тъй като имаше за цел да запази отворени каналите за разговори, както сее съобщаваше в официалната позиция по случая.

В Норвегия задържаха руски гражданин по подозрение за шпионаж
 
Министърката на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл, която преди седмици танцува на сватбата си с президента на Русия Владимир Путин, специален гост на сватбата й, изказа сериозни опасения за двустранните отношения, в случай че подозренията се окажат верни.
 
В първите си реакции Партията на зелените и партията Листа Пилц обръщат внимание на отношенията между Австрийската партия на свободата и руската партия Обединена Русия, между които е подписано споразумение за сътрудничество. Според говорителя по отбраната на НЕОС добилият известност случай показва още веднъж "проблематиката на неконтролираното шпиониране в Австрия".
 
Като последствие от това се поставя искането към Русия да се говори с ясни думи и канцлерът Себастиен Курц да вземе отношение към политиката на Австрийската партия на свободата. По данни на говорителя по въпросите на отбраната на Австрийската социалдемократическа партия Рудолф Плесл министърът на отбраната Марио Кунасек вече е поканен от Подкомисията за отбрана в парламента: "незабавно трябва да получим информации за последствията от случая."
БТА