/ БГНЕС, архив
Десетки са загинали и ранени при нападение в Северен Йемен срещу автобус, превозвал деца. Това съобщи мисията на Международния комитет на Червения кръст в страната, обхваната от война, предаде Франс прес.
След нападението, извършено на пазар в Дахиян, северно от град Саада, десетки загинали и ранени са откарани в болница на МКЧК, заяви организацията в Туитър, без да уточни естеството на това нападение.

5 август: 80 убити и около 100 ранени при сражения в Йемен

Според международното хуманитарно право цивилните трябва да бъдат защитавани по време на конфликти, добави Червеният кръст, без да посочи точни данни за убитите и пострадалите.

Телевизия "Ал Масира" на бунтовниците хуси , които контролират зоната на инцидента, заяви, че са убити 39 души, а 51 - ранени, "повечето деца".
Според нея става дума за въздушен удар на коалицията под саудитско командване, която подкрепя в Йемен силите на международно признатото правителство. Говорителят на тази коалиция още не е реагирал на обвинението, посочва АФП.
Най-малко 55 души са загинали, а 170 - ранени преди седмица при нападения в йеменския град Ходейда, сочат данни на МКЧК. Стратегическият град е контролиран от хусите, които също обвиниха за станалото коалицията, оглавявана от Рияд. Коалицията отрече да е замесена и хвърли вината върху бунтовниците.

Над половината деца в света са застрашени от война, бедност или дискриминация

Тази коалиция неведнъж бе обвинявана в гафове, причинили смъртта на стотици мирни граждани, отбелязва АФП.
БТА