/ БГНЕС
Най-малко седем души са загинали и близо 20 са в неизвестност, след като вчера малък кораб, превозващ южнокорейски туристи, се преобърна в р. Дунав в Будапеща. Това съобщиха полицията и службата за спешна помощ, цитирани от Ройтерс.

БГНЕС

Според някои информации корабчето се е сблъскало с друг туристически плавателен съд край сградата на унгарския парламент, след което се е преобърнало в придошлата река в момент, когато унгарската столица е била обхваната от буря с проливни дъждове.

БГНЕС

Външното министерство на Южна Корея каза, че на борда е имало 33 южнокорейски туристи и двама унгарци екипаж. По негови данни седем души са загинали, седем са спасени и 19 са в неизвестност.

Говорител на унгарската служба за спешна помощ каза пред държавната телевизия, че 14 души са извадени от водата. Седем са мъртви, а останалите са с хипотермия, но в стабилно състояние. Провежда се голяма спасителна операция с участието на лодки, водолази и радари по протежение на няколко километра надолу по течението на реката от мястото на инцидента.

БГНЕС

Но тъй като изминаха вече часове от корабокрушението, станало малко след 21.00 ч. местно време, е все по-слабо вероятно да бъдат намерени още оцелели, признаха ръководители на спасителната операция. На телевизионни кадри се вижда, че сектор около брега на реката от страната на Пеща е отцепен от полицията.

Придошлите води на Дунава затрудняват изключително много спасителната операция, заяви водолаз пред държавната телевизия. Температурата на водата е 10-12 градуса.

БГНЕС

Името на плавателния съд е "Русалка" - 27-метров кораб за речни круизи с две палуби и капацитет от 60 души, съобщи компанията собственик "Панорама дек".

"Мобилизираме всички ресурси на разположение, за да опазим човешките животи", казаха компанията. От там добавиха, че "Русалка" е в техния флот от 2003 г. и корабът е бил подлаган редовно на техническа поддръжка.
БТА