Сенегал
Сенегал / БТА
Четирима души са били убити по официални данни при най-тежките размирици в Сенегал от години, предаде Франс прес.

Властите обещаха да "възстановят реда" след наблюдаваните сцени на градска партизанска война. Силите за сигурност влязоха в сблъсъци с гневни младежи, настояващи за освобождаването на задържания опозиционер Усман Сонко. Арестът на Сонко стана катализатор за отприщване на напрежението, натрупалото се в резултат на влошените след началото на пандемията от новия коронавирус условия за живот.

Снощи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е "много обезпокоен" от обстановката в Сенегал, и призова "да бъде избегната ескалация".
 

Няколко квартала на столицата Дакар, на брега на Атлантическия океан, и градове във вътрешността на страната станаха сцена на ожесточени сблъсъци.

Усман Сонко остана трети на президентските избори в Сенегал през 2019 г. и е смятан за един от основните кандидати на следващите - през 2024 г. Той бе задържан в сряда за нарушаване на обществения ред, след като потеглил със свои привърженици към съд, където бил призован, за да отговаря по обвинения, че е изнасилил служителка на козметично студио. Усман Сонко отрича обвиненията и казва, че те имат за цел да го елиминират като политически съперник.

Президентът Маки Сал отрича твърденията на Сонко, че иска да си разчисти пътя към преизбирането за нов мандат на поста.
БТА