/ Gulliver/Getty Images
Най-богатият човек в Украйна заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека, в което иска да му се изплатят компенсации, както твърди, за  загубите на стойност милиарди долари, които бизнесът му е понесъл от началото на руската инвазия, предаде Ройтерс.

Ринат Ахметов, собственикът на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където украински бойци в продължение на седмици устояваха на руските бомбардировки, заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека "за тежки нарушения на правата му на собственост", каза холдинговата му  компания "Систъм кепитъл мениджмънт" (Ес Си Ем). Компанията добави, че Ахметов също така иска от съда да наложи съдебно разпореждане, което да "попречи на Русия да продължава да блокира, плячкосва, пренасочва и унищожава зърно и стомана", произведени от неговите фирми. "Злото не бива да остава безнаказано.

Руските войски започнаха да разминират комбината „Азовстал“ в Мариупол

Престъпленията на Русия срещу Украйна и нашия народ са шокиращи и виновните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност", заяви Ахметов, цитиран от Ес Си Ем. "Плячкосването на украинските стоки, предназначени за износ, включително на зърното и стоманата, вече доведе до по-високи цени и до умиращи от глад хора по целия свят. Тези варварски действия трябва да бъдат спрени и Русия трябва да плати пълната цена", добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за делото, отговори, че Русия вече не е под юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека. Ние излязохме от съда и затова отговорът на този въпрос е очевиден, каза той. Русия отрича украинските обвинения, че краде от териториите, които е окупирала по време на наричаната от нея специална военна операция в Украйна.

Г-7 се ангажира да подкрепя Украйна колкото е необходимо, обеща още санкции срещу Русия

По информация на списание "Форбс" нетното състояние на Ахметов е било на стойност 15,4 милиарда долара през 2013 година. Оттогава неговата бизнес империя пострада от руската инвазия и от продължаващите от години сражения в източната част на Украйна, които започнаха, когато подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха територии там през 2014 година. Миналия месец Ахметов каза, че неговата компания "Метинвест", най-големият производител на стомана в Украйна, е понесла загуби на стойност между 17 и 20 милиарда долара заради руския обстрел на нейните заводи в Мариупол. Окончателният размер на загубите ще бъде определен от съдебния процес, заяви той.
БТА