Над пет тона наркотици и химически вещества бяха демонстративно изгорени на специална церемония в Конгресния и изложбен център Кох Пич в Пномпен по случай Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик, който бе отбелязан в понеделник, предаде камбоджанската новинарска агенция АКП.

Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Сар Кхенг бе председател на ежегодното отбелязване на Международния ден, което тази година се проведе под мотото "Хората са на първо място: спрете стигмата и дискриминацията, засилете превенцията". В обръщение към участниците на събитието Сар Кхенг потвърди твърдия ангажимент и усилията на камбоджанското правителство за предотвратяване и ограничаване на всички правонарушения и престъпления, свързани с наркотици.

Отбелязването на Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик през 2023 г. има за цел да насочи повече внимание към хората и те да станат основата за изготвяне на политики, стратегическо планиране, разработване на планове за действие и други мерки, свързани с борбата с незаконните наркотици.

Същевременно е необходимо да се вземат предвид отрицателните последици от дискриминацията и стигмата спрямо наркозависимите, както и да се засилят допълнително образователните и информационните дейности по темата.
Габриела Иванова/БТА